Käväisin vielä rannassakin katsomassa, ovatko mandariinisorsat vielä paikalla. Toinen oli, sikäläinen yrittäjä syöttää sitä päivittäin. Toinen on kuulemma säikähtänyt moottorivenettä ja lentänyt jonnekin jo pari päivää sitten säikähtäessään, eikä ole takaisin näkynyt.
torstai 17. huhtikuuta 2025
Naputus paljasti
Käväisin vielä rannassakin katsomassa, ovatko mandariinisorsat vielä paikalla. Toinen oli, sikäläinen yrittäjä syöttää sitä päivittäin. Toinen on kuulemma säikähtänyt moottorivenettä ja lentänyt jonnekin jo pari päivää sitten säikähtäessään, eikä ole takaisin näkynyt.
sunnuntai 13. huhtikuuta 2025
Ihan kotikonnuilla
Hah, ei tarvitsekaan lähteä Savonlinnaan asti tällaisia katsomaan, kun niitä näyttää näkevän kotikulmillakin. Saa nähdä, miten kauan viihtyvät.
Käväisin vielä toisessakin paikassa, jossa joskus jään reunalla on ollut uiveloitakin. Nyt ei ollut muuta kuin kaukana kaukana jääkielekkeellä kolme möykkyä, jotka osoittautuivat nukkuviksi joutseniksi.
lauantai 12. huhtikuuta 2025
Kauniin loistelias
Pajusirkkukin vielä pörrää pihassa.
pajusirkku, kottarainen
perjantai 11. huhtikuuta 2025
Taas tuli lunta
Valtava uusi lumimäärä on taas saanut pihan täyteen etelästä tulleita muuttomatkalaisia. Pajusirkkukin kärvistelee kylmissään. Pajusirkkuja olen nähnyt pihassa vain näin keväisin muuttomatkalla, en koskaan enempää kuin kaksi kerrallaan.
Mustarastaiden määrä on lisääntynyt valtavasti viimeisen kymmenen vuoden sisällä. Nytkin niitä on pihassa kolmattakymmentä yksilöä, enimmäkseen koiraita. Tämä on kuitenkin naaras.
Ja peipppoja on valtavasti. En ole laskenut, mutta äkkiä voisin sanoa, että ainakin 50 yksilöä.perjantai 4. huhtikuuta 2025
Soidintavat
Läksimme toisaalle. Siellä oli kuusi soidintavaa koirasta ja puissa muutama naaras. Kovin lähelle emme arvanneet mennä. Tämäkin kuva ankarasti kropattu, mutta onpahan todisteena, että teeriäkin sentään on vielä olemassa.
maanantai 31. maaliskuuta 2025
Kevään ensimmäisiä
Näin myös ensimmäiset peipposet, ihan vain muutaman, mutta kumminkin. Tästä se taas lähtee.
Yhden järripeiponkin aamulla ikkunasta näin, mutta ei ollut muita. Mustarastaita on tietysti tullut jo vaikka kuinka.
peippo, vihervarpunen
sunnuntai 23. maaliskuuta 2025
Yksi kiva yllätys
Imatralla käydessä oli tarkistettava joki ja yleiset ruokinnat. Kas, heti osui linssin eteen siili. Se oli kiva yllätys. Ei ole ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen siilejä näkynyt.
Käpytikkahan nyt on vaikka kuinka yleinen.
Joella ei näkynyt kuin sorsia, telkkiä, ja uiskentelevia kanadanhanhia sekä joutsenpariskunta. Ruokinnoilla oli kaikkia talvisia lajeja. Se mitä erikseen kyttäilimme äänteli vain kauempana jossain puussa mutta ei näyttäytynyt. Eli taaskaan emme saaneet näkyviin nokkavarpusta.
siili, pyrstötiainen, käpytikka, valkoselkätikka, naakka, kanadanhanhi
keskiviikko 5. maaliskuuta 2025
Pitkästä aikaa
Ja samalla pyrähti oksille liuta pyrstötiaisia. Niillä oli jo keväthuumaa, sillä niitä pyrähteli sinne tänne aina kaksittain.
pyrstötiainen, puukiipijä
sunnuntai 26. tammikuuta 2025
Tällaisia tuloksia
Aloin minäkin tarkkailun eilen klo 10.30 ja alkoi saman tien sataa lunta oikein kunnolla. arvelin, että pieleenhän se menee. Mutta kun muutama keltasirkku pyrähti pihaan, ajattelin, että katsotaan kumminkin. Sitten kuului vain viuhahdus, ja pensaikon alle pyrähti varpushaukka. Ei vissiin saanut mitään saaliiksi. Tämäpä hiljensi varttitunniksi kuitenkin koko tienoon. Linnut köhjöttivät jossain piilossa. sitkeästi kuitenkin kyttäilin, kun kerran juuri tämän tunnin olin valinnut tarkkailuajaksi.
Sain tällaisen tuloksen:
varpushaukka 1, harakka 1, mustarastas 3, käpytikka 2. punatulkku 2, talitiainen 5, sinitiainen 2, keltasirkku 30, närhi 1. Orava 2.
Aika laihana pidän taas tuota tulosta. Mistähän johtuu, että tilhiäkin oli viikkokaupalla päivittäin kymmeniä, joskus jopa sataan asti laskin, kuin nakutettu ne hävisivät juuri eiliseksi, eikä tänäänkään enää. Ihmettelen sitäkin, että taviokuurna on ollut koko talven, sitten hävisi viikoksi ja nyt tänään tuli taasen, eipä ollut eilen (yllä taviokuurna).
perjantai 3. tammikuuta 2025
Korkeuksissa viihtyvät
punatulkku, taviokuurna, tilhi, käpytikka