tiistai 23. huhtikuuta 2013

Näinpä tällaisenkin


Viikonloppuna Hämeenlinnassa Jalavanniemessä oli pieni lammen tapainen lutakko, jonne oli kerääntynyt useitakin vesilintulajeja. Oli joutsenpariskunta, kanadanhanhia, naurulokkeja ja sinisorsia. Mutta kaikkein eniten minua kiinnosti parvi pienehköjä sorslintuja, jotka pyrähtivät myös paikalle.
Niitä ei kukaan tunnistanut ennestään, ja arvailuja oli monenlaisia.

Kirjoja ja kuvia tutkimalla olen päätynyt siihen tulokseen, että linnut olivat taveja. Ne näyttivät kaukaa melkein mustilta, ja lintukirjojen mukaan ne ovatkin tummia kaukaa katsottuna. Päässä kulkeva vihreä laikku ei kirjojen mukaan tavallisesti ollenkaan erotu kauas, kuten ei nytkään. Vasta näitä kuvia koneelta katsottuna saattaa havaita punaisessa päässä erivärisen läiskän.
Tavi on pienin sorsalintumme, ja ne vaikuttivatkin huomattavasti pienemmiltä sorsien rinnalla.
Valitettavasti linnut olivat koko ajan selin kuvaajiin.
Harmi, että linnut olivat niin kovin kaukana, eikä ollut mitään mahdollisuutta päästä lähemmäksi. Sitä paitsi nämä kuvat ovat tarkentuneet lähempänä oleviin lintuihin ja nuo tavit ovat vain pääkohteen sivutuotteina osuneet mukaan.

Valokuvina huonoja kuvia, mutta itselleni arvokkaita: ensimmäistä kertaa eläissäni olen nähnyt taveja, vaikkakin turhan kaukaa.
Tavi

1 kommentti:

S. Willberg kirjoitti...

Taveiltahan nuo vaikuttavat.