keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Outoa rotua


 Mitäs uusia lintuja tuolla kivellä lepäilee. Jotain outoja, vai ovatko sittenkin tavallisia sinisorsia.
Kuljen lähemmäksi ja välillä ne näyttävät haapanoilta, välillä taveilta, välillä pelkiltä sorsilta. Ja nyt muuten kuvia katsoessani huomaan, että en tällä punaisemmalla ole nähnyt kertaakaan toista jalkaa, vaikka mistä asennosta olisin kuvannut. Onkohan toinen jalka piilossa höyhenien seassa vai onko se vain yksinkertaisesti yksijalkainen.
Yksijalkaisuus selittäisi senkin, miksi se ei ole asettunut makuuasentoon kuten toinen. Tällä ei ole siipipeiliäkään kuten sinisorsilla on.
Toinen sen sijaan makaa, ja sillä on pieni siipipeilikin. Mutta kovin on nuoren haapanannäköiset sulat.
Vaikka kuinka selaan lintukirjoja, eivät nämä sovi minkään sorsalinnun kuvaukseen. Ilmeisesti olen sattunut näkemään eri sorsalintujen risteymiä, nuoria sellaisia. Aika yleisiä ovat haapana x sinisorsa -risteymät. Voivathan nämä olla jonkin muunkin sekoituksia. Mutta yhtä rauhallisesti lepäilivät kivellä kuten sorsatkin, vaikka näkivät meidän kuvaavan.

Vertailun vuoksi laitan tähän jo heinäkuun puolivälistä "oikeat" nuoret sinisorsat lepäilemässä. Kaikilla komeat natsat siivessä.

1 kommentti:

Kirlah kirjoitti...

Lisäys:
Olen saanut asiantuntija-apua. Kyseessä ei ole mikään risteymä vaan linnut ovat kesäpukuisia sulkivia sinisorsia. Vaihtavat siis pukuaan.