lauantai 7. heinäkuuta 2012

Vaatimattomat

 Kuka on hän? Kesäisin ihmisten puutarhoissa majailee lukuisia pikkulintuja, jotka ovat kovin vaatimattomia ja niin nopeita, ettei niitä ehdi silmällä oikein havaitakaan. Tämä voisi olla pajulintu eli uunilintu, joka on Suomen yleisin lintulaji. En ole varma.
Ainakin se on kovin söötti. Kesäkuun lopussa se lenteli jonkun puutarhassa ja selvästi yritti ajaa ihmisiä pois pesän lähettyviltä. Piti pientä naksuttelevaa ääntä ja pyrstö heilui ylös alas.
 Tämä on kuitenkin hernekerttu. Sekin yritti ajaa minua pois poikasten luota puikkelehtien puulta ja pensaalta toiselle pitäen säksättävää ääntä.
Kuvausaika kesäkuun loppu.

3 kommenttia:

Töyhtötintti kirjoitti...

Pajulinnut ja tiltaltit heiluttelevat pyrstöään, kuten näit linnun sitä heiluttelevan. Pajulinnulla on selkeä silmäkulman juova. Kuvan linnulla ei sitä näy. Tiltaltillakin on silmäkulmanjuova, mutta ei niin selkeä kuin pajulinnulla.

Kuvassa jalat vaikuttavat melko tummilta – tosin, valon puute voi vaikuttaa sen. Pajulinnun jalat ovat vaaleat. Tiltaltin jalat ovat tummat. Oletko keväällä, alkukesästä kuullut ympäristössäsi tiltaltin laulua?

Voisiko olla pikkusieppo? Asutko pikkusiepon levinneisyysalueella? Kasvaako lähettyvillä kuusia - pikkusiepon ylinympäristöä? Se näpyttelee siipiään ja heiluttaa pyrstöään kuten kuvailet. Sen silmän ympäri menee valkea rengas kuten kuviesi linnulla. Jalat ovat tummat. Sen äänirepertuaariin kuuluu mainitsemasi tiksutuskin.

Enpä uskalla tehdä määritelmää kuviesi linnusta, mutta söpö se on :)

Anu

Kirlah kirjoitti...

Töyhtötintti: Asun kaakkois-Suomessa, jossa pikkusieppo on mahdollinen. Mutta eihän tuossa ole yhtään punaista, kuten pikkusiepossa pitäisi olla.
Lintu oli ihan kirkonkylässä jonkun puutarhassa, ohikulkiessani vain huomasin ja tähtäsin kameralla.
Toisaalta lintu voisi olla sittenkin tämänkesäinen poikanen, joka ei vielä ole saanut lajityypillisiä piirteitä.

Töyhtötintti kirjoitti...

Pikkusieppojen vanhalla naaraalla ja poikasella ei ole oranssia kurkkulaikkua. Niillä se kohta on himmeästi vaalean kellanruskea.

Pikkusiepolla alanokan tyvi on hieman punertavanruskea. Muutoin nokka on tumma. Se mihin kiinnitän kuvassasi huomiota on silmän ympärys, jossa on vaalea rengas ja tummat jalat…

Pikkusieppo pesii kyllä monenlaisissa metsissä, mutta sen suosikki on sellainen, missä on kuusia ja koivujakin hieman.

Poikasista on tosi vaikea tehdä määritelmää…

Mikähän tuo pikkuinen söpö lintu olisi…
Anu