lauantai 1. syyskuuta 2012

Joutsentarina


  Keväällä eräälle lammelle tuli taas joutsenpariskunta. Se tuli niin aikaisin, että vain ihan rannassa tien vieressä oli sulaa. Toinen tässä yrittää kiivetä sulalta jäälle.

 Toinen kuuntelee kuvaajaa puun takana.

 Jäällemenijä onnistuikin ja alkaa venytellä ja löyhytellä itseään kevätauringossa.

 Joka puolelta on suittava itseään.
 Pariskunta siirtyi jäiden sulettua kauemmaksi tieltä lammen keskelle pienelle niemennokalle ja perusti pesän. Aikanaan kuoriutui kaksi poikasta.
Sitten jostain syystä myöhemmin kesällä ihmiset alkoivat nähdä samaisen pariskunnan poikasineen lammen lähistöllä keskellä metsää koikkelehtimassa ja jopa maantiellä siirtymässä toiselle puolelle tietä. Arveltiin, että linnut olivat häiriintyneet jatkuvasta liikenteestä ja yrittivät toiselle lammelle.
 Ihan elokuun alkupäivinä yllätyksekseni näin toisella lähistöllä olevalla lammella joutsenia. Siellä oli pariskunta yhden poikasen kanssa. Mentyäni rantaan joutsenet olivat lammen vastakkaisella reunalla, mutta alkoivat uida minua kohti keskelle lampea päästellen vuorotellen toisilleen varoitushuutoja. Olivat tulleet kovin aroiksi.
Yläkuvassa poikanen on jo aika iso. Yleisesti arvellaan, että tämä on sama pariskunta kuin keväinen metsässä huuhaillut. Ei ole tietoa, onko tämä keväinen poikanen, vai onko uutta pesuetta, jos pariskunta oli vaikka menettänyt ensimmäiset poikaset.

 Laulujoutsen on kovin uljas. Tässä se on kovin tarkkana tunkeilijan varalta. Samalle alueelle ei mahdu muita pesijöitä.
Ainakin vielä toissapäivänä linnut olivat lammella.
Laitoin tähän vertailun vuoksi kuvan kyhmyjoutsenestakin, joka on eteläsuomalaisille itse asiassa tutumpikin kuin tuo muualla Suomea yleinen kansallislintumme laulujoutsen. Tämä elää ihan tyytyväisenä muiden lintujen kanssa ja kilpailee tässä Helsingin lähistön lammessa muiden lajien kanssa ravinnosta. Musta kyhmy nokan juuressa tekee linnusta kovin vihaisen näköisen. Ja se taitaa ollakin aika agressiivinen lintu.

Ei kommentteja: