lauantai 13. lokakuuta 2012

Tikka kyttäysasemissa

 Käpytikkoja on saanut seurata kotipihassa kesät talvet.  Nämä kuvat viime huhtikuulta, jolloin tämä yksilö kyttäili talipallolle pääsyä.

Tässä sähköpylvään tuella tikka keplotteli tasapainoillen pitkän aikaa.
 Aina välillä takaisin kyttäyspaikalle suunnittelemaan oikeanlaista lähestymiskulmaa oksien lomassa roikkuvalle talipallolle.
 Kokeilenpa onnea!
Mutta kovin oli tikalla vaikeuksia pyörivän talimöykyn kanssa.

 Kun kesällä ei ole enää talipalloja, pitää yrittää keplotella sapuskaa kaikin muin tavoin. Tämä kaveri on koiras, koska sillä on punaista niskassakin.
Ja välillä pitää käydä juomassakin.

2 kommenttia:

Hannu kirjoitti...

Härlig bildserie av störrehackspettarna. De två nedersta bilderna tror jag mig föreställa äldre hane, den röda fläcken föds dom med i pannan och den flyttas under första levnadsåret mot nacken. Rätta mig gärna om jag har fel.

Fortsatt trevlig helg/ Hannu

Kirlah kirjoitti...

Tack Hannu.
Du syns ha rätt. Texterna och bilderna i fågelböcker är inte tillräckligt noga. I den bok som jag kollade i stod det, att bara de unga hanarna har röd hjässa. Det talades ingenting om att de äldre exemplaren fortfarande har rött i nacken. Så hade jag förstått, att den röda färgen försvinner helt och hållet när fågeln blir äldre.

Intressant att lära sig nya saker. Den här hobbyn att iaktta fåglar är en ganska ny hobby för mig. Men en sak har jag lagt märke till redan nu: fågelguiderna borde ha båda könen med på bilderna. Och det som fattas ännu nuförtiden är att ungarna vanligen inte alls beskrivs, fast de ser så olika ut!