maanantai 18. marraskuuta 2013

Tarkka vahti

No just! Siellä se varisten vahti taas istuu. Ei tarvitse etääntyä kuin kymmenen metriä kotipihasta, niin jo kuuluu puusta: kraa kraa. Vahti ilmoittaa, että nyt ne ryökäleet lähtivät  ja kokonainen lauma pääsee pihaan syömään pikkulinnuilta tippuneita siemeniä.
Tämä kuva on jo lokakuulta, mutta ainakin vuoden verran varikset ovat todella ymmärtäneet, että kun lähdemme autolla tai kävellen kaksistaan, emme ole heitä hätistämässä ritsalla pihasta. Heti kuuluu ilmoitus tammesta muulle porukalle, että nyt! Nyt!  Eilenkin seurasimme, miten kutsun kuultuaan alkoivat linnut heti kerääntyä tammen oksille ja odottivat meidän häipymistä pois näköetäisyydeltä. 
Joskus kun saavumme takaisin pihaan, on oikein lauma siellä kävelemässä. (Liian hienoa sanoa varislaumaa parveksi).

Ovat ne niin viisaita, että osaavat pitää silmällä ikkunoitakin. Jos näkevät naaman ikkunassa, pyrähtävät heti lentoon. Enää en voi siis kuvatakaan ikkunan läpi.

6 kommenttia:

Tillariina K. kirjoitti...

Harvoin pääsee variksia kuvaamaan lähteltä. Ne ovat aika arkoja. Paitsi meillä on tuo Varikonniemi, joka ihme paikka kun variksetkin kesyjä. Viisaitakin ne ovat! :)

Annikki kirjoitti...

Sattumalta kuulin radiosta (tiedevartissa tai jossain), että varikset on viisaita. Joku on väittänyt, että kokoonsa suhteutettuna variksen aivot on kädellisten luokkaa. Varikset on kuulemma levinneet kaupunkeihin vasta viime maailmansodan jälkeen, ja se, että ne aivan viime vuosina ovat runsastuneet, johtuu taas siitä, että pikkupojille on 60-luvusta lähtien tullut muuta puuhaa kuin varisten pesien rikkominen, esim. mopot ja tietsikat.

Taina T kirjoitti...

Luonto lehdessä oli hyvä kirjoitus naakoista, harakoista ja variksista.
Meillä närhet toimivat rohmureina ja ovat ruokintapaikan kingejä..olevinaan!

Kirlah kirjoitti...

Tillariina: hämmästyttävän arkoja siihen nähden, että kuitenkin pihoilla ja niiden läheisyydessä majailevat.

Annikki: Olen huomannut tuon viisauden ja älykkyyden monessa muussakin tapauksessa.
Ja olen uumoillut samaa lisääntymisestä: Muistelen että vielä 60-luvulla ihan yleistä hupia pikkupojilla oli puissa kiipeily ja harakan ja variksen pesien rikkominen. - Joka asiassa on siis aina kaksi puolta.

Taina: meillä samoin närhet ovat vallanneet ruokintapaikat. Viisikin on näkynyt yhtaikaa. Emme niin välittäisi, että ne syövät kaiken, kun ovat niin isojakin.

S. Willberg kirjoitti...

Ah, varis, suosikkilintuni. Hyvät kuvat! Varikset ovat tosiaan älykkäitä, rohkeita ja samaan aikaan arkojakin. Aika harvoin niitä pääsee läheltä kuvaamaan.

Kirlah kirjoitti...

S.Willberg: kyllä varis ja harakka minustakin ihan kivoja ovat. Minusta tuntuu, että ottaisin sellaisen jopa elätiksi, jos se olisi nykyaikana vielä sallittua.