maanantai 4. elokuuta 2014

Baaria vältteleviä

 Ei sovi keisarinviitan arvollekaan perhosbaarissa käynti. Nauhukset näyttävät olevan sen mieleen kovastikin, neljäkin perhosta olen nähnyt kerralla ruokailemassa.
 Tuo ylempi on koiras, tämä alempi naaras. Ensin se yritti imeskellä vadelmia, mutta tykkää enemmän nykyään kuitenkin nauhuksista.
Ohdakeperhonen ei vilkaisekaan baariin päin.
 Sitruunaperhonen sen sijaan rakastaa rantakukkia, jotka kasvavat puutarhassa ihan nauhuksien vieressä. Saattaa käväistä nauhuksia haistelemassa, mutta ei miellytä.
 Tällaisenkin kukilta kerran bongasin. Mistään en saa sille nimeäkään. On se minusta niin näyttävän näköinen, että ansaitsisi nimenkin.
 Lieneekö jokin mittareihin kuuluva.
Tästä hämmästyin. En tällaista muista ennen nähneeni. Kuvien mukaan se voisi olla jokin keltasiipilaji.

Tämä oli niin kaunis, että laitoin mukaan, vaikka se ei ole käynyt pihakukissa eikä baarissakaan. Nimenkin löysin: kaksivärimittari. Vaikka minusta siinä on peräti kolmea väriä.

keisarinviitta, sitruunaperhonen, ohdakeperhonen, kaksivärimittari

6 kommenttia:

Tillariina kirjoitti...

Hienoja perhosia. Vielä neljä työpäivää ja sitten taas kuvaamaan!

Anu kirjoitti...

Näin tänä kesänä ensimmäisen kerran keisarinviitan. (Tai jos olen aiemmin nähnyt, niin en jostain syystä ole "tietoisesti" sitä katsonut)

Se taitaa olla nyt ihan yleinen Suomessa, mutta on kuitenkin suhteellisen uusi tulokas - ei kai ole kovin monia vuosia Suomessa ollut?

Kirsti kirjoitti...

Hienot perhoskuvat :)

Kirlah kirjoitti...

Tillariina: kuvaamiseenkin tulee himo ;)

Töyhtötintti: Juuri noin minullekin on käynyt. Viime kesänä näin eka kerran, mutta jos niitä aiemmin on lennellyt, en ole kiinnittänyt huomiota.
Samaa minäkin olen lukenut, että nekin olivat ennen harvinaisia, vanhoissa perhoskirjoissa ne on merkitty vain hyvin etelään tai kaakkoon. Mutta nyt ne ovat levittäytymässä hyvää vauhtia pohjoisemmaksi ja lännemmäksi. Eivätkä ole mitenkään harvalukuisia.

Kirsti: kiitos, näistä kohteistahan ei rumia saakaan ;))

Intianminttu kirjoitti...

En ihan erota tuosta keltasiiven kuvasta tarkkaan noita siiven reunoja, mutta kuvasin itse joku aika kärsämöllä samannäköistä ja sain määriteltyä sen lajiksi yleisen harmokeltasiiven, Eilema lurideolum. Oliskohan tuo sinunkin kuvaamasi se sama?

Kirlah kirjoitti...

Kiitos Intianminttu. Täytyy tutkiskella vielä. Ensin arvelin tuhkakeltasiiveksi, mutta se on liian vaalea sellaiseksi.
Näitä pikkuolentoja ei tahdo olla oikein missään kirjoissakaan, pitänee divareista etsiä.