tiistai 19. syyskuuta 2017

Ei eläimiä liiaksi

 Luulisi, että Lappi on täynnä eläimiä, kun siellä on niin harvaa asutusta. Mutta ei. Vähemmän siellä eläimiä näkee kuin omilla kotikulmilla. Onnistuinhan sentään kuukkelin näkemään.

 Hyvä suojaväri silläkin, ei sitä heti puun rungolta ja naavan keskeltä löydäkään.

 Ja kas, eräässä puussa lenteli järripeippoja.

 Hömötiaiseksi arvelin tätä, mutta kovasti yritän luulotella itselleni, että kyljet olisivat oranssiin vivahtavat, jolloin se olisikin lapintiainen. Voi ei, miksei jokainen laji voi olla niin selkeä, että ne erottaisi toisistaan vaivatta.

 Harakanpoikasia. Ei lennellyt variksia ja harakoitakaan pilvin pimein.

 Poroja oli ihan kiitettävästi tienvarsilla ja asfaltillakin. Kauan meni, ennen kuin ymmärsin, että kameraa on pidettävä sylissä koko ajan. Kuvat eivät tietystikään linja-auton vauhdissa ihan extra priimaa ole, mutta sainpas kuitenkin jonkinlaisen eläimen tallennetuksi.

Eivät ne kaikki kiirettä pidä. Sitä jotkut vain hiljakseen lontivat antaen "kiireisten" ihmisten odottaa.

Nyt on tullut kännyköitä varten myös porosovellus, jonka voi ladata omaan kännykkäänsä. Sovellus ilmoittaa, milloin on poroja lähettyvillä. Eihän se kaikkia poroja ilmoita, mutta sellaiset, joilla on jonkinlainen lähetin niskassaan. Kuulimme, että vuosittain kuolee liikenteessä 4000 poroa, mutta sovelluksen tulon jälkeen onnettomuuksien määrä on laskenut huomattavasti.

Riekko oli toiveeni ja yksi päämääristäni, mutta ei ainuttakaan. On kuulemma ollut kaksi erittäin huonoa riekkovuotta. Asiaa kuvaa hyvin se, että sellaisella alueella, jolla on tavallisesti laskettu olevan 30 riekkoa, on nyt vain yksi ainoa!

3 kommenttia:

Anneli A kirjoitti...

Olet onneksi löytänyt joitakin lintuja, vaikka riekkoja ei näkynytkään. Kauniit kuvat. Poro on jollakin tapaa niin kaunis eläin.

Susanna Hietanen kirjoitti...

Ihanat porot <3

seita kirjoitti...

Poroja ainakin on ollut riittävästi. Kuukkeli on kyllä helppo havainnoida koska se hakeutuu kulkijan lähelle.