maanantai 25. syyskuuta 2017

Yksin jätetty

 Kirkonkylän rannassa on jo muutaman päivän uiskennellut yksinäinen teini-ikäinen härkälintu. Se on tämän kesän poikanen, kun on vielä raitainen naama.
Voi kurjuus, onko se jätetty yksin. Ei ole tavallista, että kirkonkylällä pyörisi sorsien ja lokkien lisäksi laajojen vesien lintuja.

Sumun takiahan minä aamulla itse asiassa lähdin liikkeelle. Joissakin paikoissa oli niin kova sumu, että juuri ja juuri näki eteensä. Ei siitä tässä tapauksessa mitään hyötyä ollut, päin vastoin haittaa, sillä korppikaan ei juuri erottunut harmaudesta. Kaksi niitä lensi ihan yläpuolellani. Hanhiaurakin kuului lentävän ihan kohdalla, mutta voi ihme, en nähnytkään sitä!

Tulin kirkonkylälle ja siinä ei ollutkaan sumua, siksi tuo äskeinen härkälintukin erottui hyvin. Ja samoin valtava valkoposkihanhiparvi lentää kaakatti ohi kohti etelää.

Muutama päivä sitten sattui hupaisa tapaus. Hanhiparvi lensi väärään suuntaan, kohti pohjoista. Kuului valtavaa kaakatusta, huomattavasti kovempaa kuin tavallisesti. Takana tulevat ilmeisesti ojensivat johdossa olevaa. Pian parvi kääntyikin kohti länttä ja kaakatus vaimeni hieman. Kuitenkin johtaja päätti kääntyä taas pohjoiseen, jolloin pulina ja kaakatus yltyi taas valtaisaksi. Sitten parvi etääntyi jo niin kauaksi, etten saanut tietää, miten lopulta kävi.

Näin kirkasta oli paikka paikoin, mutta heti noiden laivojen takana on aivan tiheä läpitunkematon sumu.

4 kommenttia:

Kvilttaaja kirjoitti...

Härkälinnun poikanen lyöttäytyy todennäköisesti jonkun parven mukaan. Osa vesilinnuista lähtee vasta jäiden uhatessa. Kunpa näkisin korpin. Sekin puuttuu minulta 100 lajin tavoitteesta. Täälläkin oli aamulla sumuista, mutta hälveni sittemmin ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Näin tänään elämäni ensimmäiset pikkusirrit. Olivat ilmeisesti tämän kesän poikasia, joten tunnistamiseen ei riittänyt ensimmäinen lintukirja.

Tillariina kirjoitti...

Mua huvitti sunnuntaina kun näin silkkiuikun tunkemassa kalaa todella isojen poikasten nokkaan. Eikö ne vieläkään osaa itse kalastaa? Tai sitten se on vaan helppo syödä valmiiksi pyydystettyä. Kaksi poikasta vaan nautti ihanasta säästä ja pelleilivät keskenään aalloilla!

seita kirjoitti...

Jospa ne hanhetkin erehtyivät vuodenajasta kun yht'äkkiä lämpeni.
Toivottavasti härkälintu löytää sijaisperheen.

Anu kirjoitti...

Hienoja kuvia! Täällä asuinalueeni ylitse valtavat hanhiparvet lentävät päivän mittaan ees taas suurin piirtein etelä-pohjoinen väliä. Ne lentävät meren lahdelta kauempana oleville pelloille ja sitten taas jossakin vaiheessa takaisin merenlahdelle - ja taas takaisin pelloille jne. Mahtavaa syksyistä kaakatusta ja huikeita hanhiauroja pitkin päivää - kahteen eri suuntaan!