maanantai 25. toukokuuta 2015

Hävinneet vai hävitetyt

Muistanette miten kerroin alkukeväästä jo tämän lammen jäällä käydyistä naurulokkien kosiomenoista. Olen vähän väliä käynyt kurkistamassa, mitä lokeille kuuluu.
Aluksi näytti siltä, että linnut ovat asettuneet pesimään vieri viereen. Ja jokaisen pesälläolijan vieressä kökötti toinen lokki, ilmeisesti koiraspuolinen vahtimassa. Ja kirkuvia ja huutavia oli ulkopuolella vielä rutkasti.
Ja keskellä lampea oli yksi risukasa, jolla kuvaamani härkälinnut parittelivat ja kantoivat sinne pesätarpeita. Siellä oli myös sinisorsapari, tavipari ja telkkäpari.

Sitten parikin kertaa näin, miten joku mies souti veneellään tuolle lammelle (joka on itse asiassa Saimaan lahti, joka on enää hyvin kapean kurkun kautta yhteydessä Saimaaseen). Huomasin, miten mies nousi veneessä kurottamaan lokkien pesiin. Lokit olivat tietysti siinä vaiheessa jo kaikki ilmassa rääkymässä. Epäilen, että tyyppi hävitti suurimman osan lintujen munista, en voi vannoa, koska olin vain ajamassa autolla paikan ohi.
 Muutaman päivän kuluttua noista miehen vierailuista menin katsomaan tilannetta. Lampi oli tosi hiljainen. Vain siellä täällä yksittäinen lokki tonotti pesällään. Voihan olla, että osa oli Saimaalla kalaa pyydystämässä, mutta epäilen silti miehen hävittäneen munia.
En ymmärrä, mitä lokit olisivat ketään häirinneet. Lähimainkaan ei ole edes taloja tai kesämökkejä. Lintujen häiritseminenhän pesimäaikana on rikos, saati sitten munien hävittäminen.
Ei muuten ollut lammella enää mitään muitakaan lintuja, paitsi härkälintupari. Mutta niiden rakentamalla pesällä istui lokki tyytyväisenä, ja härkälintu oli kai joutunut laittamaan pesän muualle.
Naurulokki.

4 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

No voihan...
Noita tuollaisia tyyppejä tuntuu riittävän joka suunnalle. Vaan kuka heitä valvoisi :-(

Tuula Laakso kirjoitti...

Että aikuinen ihminen viitsii tehdä tuollaista, sillä kyllähän se ne pesät vaan hävitti.
Toivottavasti linnut löysivät suotuisemman paikan pesinnälleen. Kyseisellä herralla lienee pyydyksiä vedessä ja pelkäsi lokkien sotkevan verkot. Mutta eipä senkään takia saa oikeutta pesien hävittämiseen. :(

Töyhtötintti kirjoitti...

Voi hitsi! Minusta tuntuu, että tänä vuonna on ollut erityisen paljon liikkeellä eri puolella Suomea näitä pesien ja munien hävittäjiä. Todella raivostuttavaa.

Anu

Kirlah kirjoitti...

Susanna: Eivät kaikki tunnu ajattelevan samoin luonnosta. Juuri eilen tapasin miehen, joka sanoi nähneensä kaakkureita joinakin vuosina eräällä lammella. Mainitsi vielä, että siitä hän haluaisi ensimmäiseksi päästä eroon karmean ääntelyn vuoksi. (Mietiskelin, että sotkikohan mies muuten kaakkurin härkälintuun).

Tuula: Seuraavalla kerralla pitänee ottaa kuva pesänhävittäjästä, jos nimittäin joskus vielä näkyy samanlaista toimintaa.

Töyhtötintti: Minusta lintuja ei ole ollenkaan liikaa, ainakaan toistaiseksi. Kyllä luonto itse pitää huolen kasvun rajoista.