perjantai 8. heinäkuuta 2016

Poikasaikaa

Tänään oli pitkästä aikaa aurinkoinen päivä, joten teimme retken suolle. Oikeastaan jahtasimme perhosia, mutta yllätykseksemme puussa säksätti pensastasku. Se voi siis pesiä muillakin avoimilla paikoilla kuin pelloilla.
 Olin luullut, ettei niitä täällä päin olekaan, mutta olen erehtynyt.
Juuri kun olin ihmetellyt, ettei suurella suolla muita lintuja olekaan, alkoi meitä sättiä leppälintupariskunta sekä metsäkirvinen. Aika vähäinen lintumäärä minusta kuitenkin, kun ajattelee, että tilaa olisi kyllä.

Kun satuimme olemaan samoilla seuduilla kuin lummelampi, katsastimme tämänhetkisen lintutilanteen. Tukkasotkalla oli poikasia, näytti olevan kaksi.
Aiemmin kesällä olin kuvannut telkkä-äidin lumpeiden keskellä usean poikasensa kanssa. Telkkä oli lammella edelleen, mutta voi, sillä oli enää yksi poikanen.


Vaikka sotkat olivat aika kaukana, lähti emo kuitenkin varmuuden vuoksi etäämmälle.  Lammella oli myös haapana kahden poikasensa kanssa. Kyllä on murheellista, miten isostakin poikasparvesta häviää surman suuhun runsas osa kesän mittaan.

pensastasku, tukkasotka

2 kommenttia:

Kvilttaaja kirjoitti...

Ihanat lumpeet. Lintujen poikueiden selviämistä on toisaalta kivaa seurata, mutta surullista havaita, että vain pieni osa poikueesta kasvaa aikuisiksi. Pensastaskua en ole tietääkseni koskaan nähnyt. Sievä lintu. Aurinkoista lauantaita.

seita kirjoitti...

Tukkasotka hienossa ympäristössä, tumma lintu ja valkoiset lumpeenkukat.