sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Yksi pinna lisää

 Ei ole tämä lude, vaikka siltä näyttää. Ojasta ihan edestäni lähti lentoon jokin lintu vaikeasti räpiköiden. Ja hitaasti käsitin, että sitä olisi myös kuvattava.

 Ei oikein kamera edes tarkentanut otukseen, mutta minusta se on lehtokurppa. Mielestäni se ei ole taivaanvuohi, koska olen nähnyt useita kertoja taivaanvuohen lähtevän lentoon, ja sen lento on sulavampaa ja helpomman näköistä kuin tämän.

Laitanpa vielä viimeisenkin kuvan, josta näkee, miten pitkä nokka sillä on. Sain taas elispinnan lehtokurpan näkemisestä, vaikka kuvista ei juuri riemua.
lehtokurppa

Alun perin lähdin aamulla katsomaan, olisiko kuitenkin jotain elämää palokärjen pesän lähettyvillä. Kyllä niin on, että metsäkoneet olivat häirinneet linnun pesintää. Ihan eloton oli pesän ympärystä. Olen useita kertoja käynyt tutkailemassa, ja aina sama lopputulos. Että pitikin niiden myllätä koneillaan juuri silloin, kun palokärjillä oli pesimisaikeet. Sen jälkeen on metsätyömaallakin ollut tosi hiljaista.
 Kodin lähelläkin  on koko kevään pyörinyt palokärkiä. Tiesin yhden pesäntekeleen jo aiemmalta keväältä. Juuri sen kolon ympäristössä on myös tehty metsätöitä. Eräänä päivänä jo tässä aiemmin keväällä kuulin  palokärjen huutavan koko päivän hyyi-huutoaan. Juuri silloin oli joku mies alueella puita keräämässä. En tiedä, mitä on tapahtunut, mutta palokärkikin on hävinnyt.

3 kommenttia:

Kvilttaaja kirjoitti...

On se kummaa, että metsäää kaadetaan ja metsäkoneilla häiritään lintujen pesintää, vaikka lain mukaan linnuilla on pesimisrauha. Lehtokurppaa en ole koskaan nähnyt. Kuinka kauan olet pitänyt kirjaa lintuhavainnoista?

Kirlah kirjoitti...

Kvilttaaja: Minua voi pitää vielä aloittelijana. Noin 7 vuotta eli suunnilleen tämän blogin pitoajan olen seurannut lintuja, aiemmin ei oikein aika riittänyt. En pidä tarkkaa kirjaa. Laitan muistiin vähän milloin satun muistamaan, yleensä jos on ollut jokin erikoinen retki tai paikka, silloin kirjaan muistiin kaikki näkemäni linnut. Tämä blogi on yhdenlainen raportointitapa, mutta tässä jää yleensä kaikki muut tapahtumat ja nähdyt eläimet mainitsematta paitsi ne, joista tulee kuva.

Anne Hagman-Niilola kirjoitti...

Onneksi olkoon lehtokurpasta! Hermostuttaa nuo metsän kaatamiset. Meillä on hävinnyt todella paljon vanhaa metsää täältä. Lisää tulee häviämään. Luonnonsuojelijat ja metsäteollisuus, on tämän kevään kirjoitelleet vuoroon kommentteja lehden palstoilla.