sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Oho mikä yllätys

Tätä ei kyllä usko kukaan. Aamulla tien yli vain yhtäkkiä lensi raskaasti jokin iso lintu. Luulin kuvatessani kurjeksi.
Mutta koneelta katsoessa ilmeni, että tämähän on harmaahaikara. En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi ennen täällä harmaahaikaroita nähnyt. Mutta kirjojen mukaan nuoret linnut levittäytyvät syksyisin eri puolille, jopa 200-300 kilometrin päähän synnyinseudultaan, lihottamaan itseään etelänmatkaa varten.

7 kommenttia:

Taina T kirjoitti...

No oho!Sulla kävi kanssa tuuri. Minäkin sain viimein kuvan harmaahaikarasta.(kts.postaukseni 5.9) Kohta toivottavasti tapaamme kaulushaikaran. Mökillä olen pulloompuhaltamis äänen kuulutkin. Äitini on nähnytkin mutta kertoo olevan ruman ja ison.

Tillariina K. kirjoitti...

Onnittelut bongauksesta! Minulta on vielä tuo jätti näkemättä! :)

Töyhtötintti kirjoitti...

Onneksi olkoon, hienosta havainnosta, Kirlah!

Kyllä niitä sielläpäin (Saimaan seutu) pesii.
Luulen, että niitä on havaintopaikkasi lähettyvillä enemmänkin, sillä eivät ne yksin yleensä liiku…

Kirlah kirjoitti...

Taina: Kaulushaikaran äänen olen kuullut lintutorneilla. Mutta linnun näkeminen, saati kuvan saaminen taitaa olla aika haasteellista. Samoin kuin ruisrääkänkin näkeminen, jonka äänen olen kesällä kuullut kahdessakin paikassa.

Tillariina: se oli kiva yllästys. Kyllä se vielä osuu sinunkin kohdalle.

Töyhtötintti: Saimaan seutu on laaja käsite ;)
Mutta täytyypä alkaa tarkkailla enemmän tuota seutua, ja monina eri vuorokaudenaikoina.

Töyhtötintti kirjoitti...

Varmasti ”Saimaan seutu” on laaja käsite:)

Kunnat, missä harmaahaikarat ovat: Taipalsaari, Lappeenranta, Parikkala.
Tarkat paikat löytyvät Tiirasta.

Kirlah kirjoitti...

Töyhtötintti:
aivan kuten arvelinkin, kaukana minun asuinseuduilta, joka paikkaan yli sata kilometriä, vaikka tietysti sata kilometriäkin on linnun kannalta lyhyt matka. Minusta tuntuu, että Parikkalankaan vedet eivät ole enää Saimaata.

Töyhtötintti kirjoitti...

En voi tietää havaintopaikkaasi sen tarkemmin, mitä olet ilmoittanut sivusi oikeassa laidassa (Saimaan seutu). Katsoin ja kerroin Etelä-karjalan lintutieteellisen yhdistyksen pesimähavainnot ko. linnusta. Saimaa on iso alue, joten naapurinkin lintutieteellisen yhdistyksen sivuilla löytyy.

Kerroit niiden lentävän jopa 300 km syksyisin. No, ehkäpä 100 km on vähemmän kuin 300 km :)

Yleensä ne eivät lennä yksin. Ovat yhdyskuntalintuja. Nuoret lentävät porukoissaan. Kannattaa tsekkailla, jos yhden näkee, voipi nähdä enemmänkin.
Jos näet niitä usein, kannattaa ilmoittaa Tiiraan.