sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Murujen kyttääjät

 Mustarastas on keksinyt selviytymiskeinon. Jos talipötkölle tulee tikka, rastas hyökkää kuin salamana kuusiaidan sisältä pötkön alle kyttäämään pudonneita muruja.

Talipötköllä on selvä syöntijärjestys. Yleensä se on täynnä tinttejä, mutta tikan tullessa muut häviävät heti. Tintit eivät ilmeisesti juuri pudottele muruja maahan, sillä silloin ei rastasta juuri näy kyttäämässä.
Eikä pelkästään mustarastas käytä hyväkseen tikan hopeltavaa syöntitapaa. Muutkin ovat oppineet tikan saapuessa siirtymään pötkön alle.
Siinä sitä nyt sitten odotellaan murusia. Talitiaisia, sinitiaisia ja pikkuvarpusia. 

Liikenisiköhän meille jotain?

mustarastas, talitiainen, sinitiainen, pikkuvarpunen

10 kommenttia:

Anne Hagman-Niilola kirjoitti...

Hieno kuvasarja. Meilläkin mustarastas koittaa talvehtia. Lintu käy paikalla useaan otteeseen päivällä. Miten ihmeessä linnut selviää kovissa pakkasissa?

Tillariina K. kirjoitti...

Kaksi viikkoa oli mustarastas ja punarinta olivat ruokintapaikan vakkareita. Nyt viikon jo kadoksissa. Taisi käydä köpeösti silloin lumisateiden aikaan.

TainaT kirjoitti...

Ihan just noinkin mein mustis tekee!
Olen antanut myös pakasteesta vanhoja marjoja..silloin ei huomata kärkkyä rasvamakkaran alla.

seita kirjoitti...

Kaikki konstit on käytettävä selviytyäkseen.

Susanna kirjoitti...

Ihania odottelijoita :-)
Taitaa kannattaa tuo odottelu!

Katinka kirjoitti...

Ei mikään pöljä lintu tuo mustarastas =D. Fiksi pääsee vähemmällä ja mitä sitä sanotaankaan. Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle <3!

Kvilttaaja kirjoitti...

Talvesta selviämiseen tarvitaan nokkeluutta. Ihana kuvasarja.

Kirlah kirjoitti...

Anne: minusta tuntuu, että suuri osa kuitenkin menehtyy. Nyt kun olen viime aikoina niitä oikein tarkemmin seurannut, olen tullut siihen tulokseen, että vain äärimmäisen vahvat kai selviävät.

Tillariina: voi harmin paikka. Tuokin vahvistaa tuon äskeisen kommenttini käsitystä.

TainaT: ai niin, jotenkin en ole huomannutkaan, että voisi ottaakin pakasteesta sellaisia marjoja, joita ei ehdi itse syödä. (meillä ei kyllä yleensä sellaisia juurikaan jää).

Kirlah kirjoitti...

Seita: Eläimet ovat erittäin fiksuja ja viisaita ja älykkäitä. Päin vastoin kuin mitä monet ihmiset luulevat.

Susanna: Todella varmaan kannattaa, ainakin siitä päätellen, että usein siellä kököttää suurikin parvi odottamassa ja vähän väliä nokkaisevat tipahtanutta murusta.

Katinka: Olenkin ihmetellyt, miksei mustarastas itse mene talille. Mutta sehän onkin fiksu, kun antaa muiden tehdä raskaimmat työt ;)

Kvilttaaja: Mustarastas on tosiaan keksinyt keinot, koska niitä on alkanut jäädä vähän joka puolelle Suomea. Jännä nähdä, selviääkö näistä 30 asteen pakkasista, joita ei parina aiempana vuotena ole ollut.

Francisco Manuel Carrajola Oliveira kirjoitti...

Fotografias fantásticas uma maravilha.
Um abraço e boa semana.