torstai 21. tammikuuta 2016

Onpahan kokeiltu

Lehdessä oli juttua, miten joku oli valokuvannut jäätyneitä saippuakuplia, ja minunkin piti kokeilla. Voin vakuuttaa, että ei todellakaan ole helppoa. Kolmen päivän tuhertamisen jälkeen en tämän kummoisempaan pystynyt.
 Olen sittemmin katsonut netistä ja siellä on useitakin eri liuosohjeita. Itse sain lopulta parhaan tuloksen tällaisella: ½ dl vettä, 1/4 dl astianpesuainetta, 1/4 dl siirappia. Ihanteellisin sää olisi tuuleton, -15 pakkasta. Itselläni oli melkein -30. Siinä on se etu, että kupla jäätyy heti, mutta niin tahtoo jäätyä puhallettava nestekin. Tosi kovalla pakkasella myös kuplat tahtovat rutistua kasaan, sillä kuplan sisällä oleva ilma tiivistyy kylmetessään.
Kupla jää yleensä mielellään kiinni puhallustikkuun. Kun sitä yrittää irrottaa, pallo rikkoontuu. 
Vain ihan muutama irtosi kokonaisena rikkoontumatta ja jopa lähti vierimään maata pitkin.

Eka päivänä, kun en ollut vielä nähnyt kuvia enkä kuullut ohjeita, luulin että tarvitaan vain vettä ja pesuainetta, kuten kesälläkin. Menin ulos ja luulin, että onnistuisin puhaltamaan kokonaisen keon ja viemään sen sitten aurinkoon. Näköjään ei tullutkaan (enkä silloin vielä osannut odottaakaan) tähtikuvioita pintaan. Ja kun lautasta yritti siirtää, pallot tietysti leijailivat tiehensä.
Onpahan tämäkin nyt kokeiltu.

9 kommenttia:

Sirpa kirjoitti...

Sait hienon saippuakuplan!
Kivaa, mutta kylmää leikkiä:)

Anne Hagman-Niilola kirjoitti...

Hauskan näköistä!

Pelaguu kirjoitti...

Hienoja tuli kuitenkin! Kaikkea kannattaa kokeilla, jos vain viitsii.

Kvilttaaja kirjoitti...

Tulen niin hyvälle mielelle lukiessani tällaisia juttuja, joissa otetaan kaikki ilo irti pakkaskaudesta.

seita kirjoitti...

Hienot kuplat, erityisesti nuo tähtikuvioiset.

Katinka kirjoitti...

Upeita kuplia! Minä en enättänyt näillä pakkasilla kokeilla, pitää odottaa seuraavia =D.

Kirlah kirjoitti...

Kiitos! 0lisin varmaan kokeillut enemmänkin, mutta ei ole muistettu ostaa mehupillejä, joilla olisi ollut helpompi puhaltaa. Nyt löysin vain 10 cm:n pituisia oljenpätkiä, joista olen tehnytjoskus himmeleitä. Paksut hanskat ja lapaset kädessä lyhyellä pillillä ja kamera toisessa kädessä ei todellakaan ollut yksinkertaista. Ehkä joskus paremmalla onnella :)

Aurinkokujalla kirjoitti...

Onpahan hienoja. Kiva kun laitot ohjeen. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksi, ois kiva jos tulisit kylään myös Aurinkokujalle.

Liisa kirjoitti...

Minäkin yritin kokeilla tätä. Ei onnistunut oikein hyvin. Sinulla mielestäni hienosti.