sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Hanhiparvia

Kävimme eilen Parikkalan Siikalahdella katsomassa, olisiko siellä muuttavia lintuja. Heti näkyi jo ilmassa hanhiaura ja muutama kurki. Tornista näkyi valtava hanhiparvi vedessä sekä suuri joukko sorsalintuja. Kuvaan en saanut kuin murto-osan vedessä olevista hanhista. Tornissa olleen miehen mukaan enin osa oli juuri ennen meidän tuloamme lentänyt joukoittain lähipellolle ruokailemaan.
Kuinkahan lintutornit ovat aina niin hullusti rakennetut, että keskellä päivää aurinko paahtaa täysillä suoraan vastaan, joten kuvaamista ei kannattaisi ajatellakaan. Silti urhoollisesti räpsäisin muutaman otoksen. Opinpahan senkin, että tänne kannattaa tulla aamulla, jolloin aurinko paistaa selän takaa.
Ne hanhet lensivät tämän talon edessä olevalle pellolle. Kuvassa joutsenen ja talon välissä ei ole mullospeltoa eikä kiviä, vaan vieri vieressä ruokailevia hanhia. Joku väitti niitä kanadanhanhiksi, mutta joitain kuvia suurentamalla niissä näkyy minusta valkoposkihanhiakin. Kaikki tapahtui niin kaukana, että on vaikea tunnistaa.
Yhtäkkiä alkoi kuulua outoa sahaavaa ja hakkaavaa ääntä. Luulin ensin, että tuon talon asukkaat laittoivat jonkin koneen käyntiin pelotellakseen hanhet pois. Mutta ääni lähtikin siitä, että tuhatmäärin hanhia ponkaisi yhtaikaa lentoon kaakattaen samalla. Siiveniskut päästivät oudonlaista suhisevaa tai surisevaa ääntä. Vaikuttava kokemus. Kuvitelkaa, tähän kuvaan mahtuu vain murto-osa ilmassa olevista linnuista. Ruokailtuaan hanhet alkoivat laskeutua taas samoille paikoille veteen, mistä ne olivat lähteneetkin.
Isommat linnut ovat hanhia, pienet pisteet joitain sorsalintuja.

hanhi, Siikalahti

9 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Isot lintuparvet ovat vaikuuttavia kokemuksia. Olen kerran seurannut vierestä todella ison hanhiparven hyörinää, lentoon lähtöjä ja laskeutumisia. Upeaa se oli :-)

Sirpa kirjoitti...

Herttinen sentään kun niitä on paljon!
Varmaan upeata katseltavaa!

Francisco Manuel Carrajola Oliveira kirjoitti...

Belas fotografias.
Um bom Domingo.
http://andarilharar.blogspot.pt/

Vikki kirjoitti...

Tuolta EKLY:n sivuilta seurailen näitä muuttoaaltoja, joku päivä Konnunsuolla oli ollut 10 000 valkoposkihanhea!
Olin Parikkalassa luontokuvauskurssills 2014 keväällä, kävimme aamulla varhain Siikalahdella kuvaamassa, aika upeita aamuja!

Töyhtötintti kirjoitti...

Upeita parvia ja kuvia! Niin suuria parvia, että joukossa on ollut ehkä jotain harvinaisempiakin hanhi-yksilöitä?
Anu

António Jesus Batalha kirjoitti...

Ao passar pela net afim de encontrar novos amigos e divulgar o meu blog, me deparei com o seu que muito admiro e lhe dou os parabéns, pois é daqueles blogs que gostaria que fizesse parte de meus amigos virtuais.
Pois se desejar visite o Peregrino E Servo. Leia alguma coisa e se gostar siga, Saiba porém que sempre vou retribuir seguindo também o seu blog.
Minhas cordiais saudações, e um obrigado.
António Batalha.
http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

Kirlah kirjoitti...

Susanna: minulla ei tähän mennessä oikein ole ollut tilaisuutta nähdä"tajuttoman" suuria lintuparvia. En tiedä olevaksi omalla paikkakunnalla lintujen kokoontumispaikkoja, vain vähäisiä parvia voi olla. Täytyy useammin ruveta ajamaan kauemmaksi niitä katsomaan.

Sirpa: kokemus oli uskomaton. Tänään muuten porkkanoita ja perunoita nostaessamme saimme vähän väliä tuijotella taivaalle. Suuret hanhiaurat lensivät päämme yläpuolella jatkuvana virtana noin tunnin ajan. Harvoin sattuu ilmavirtaukset niin, että lintujen reitti osuu kohdallemme.

Vikki: kiitos vinkistä. Olen seuraillut lähinnä Etelä-Savon yhdistyksen juttuja, mutta pitääkin katsoa Etelä-Karjalankin sivustoille. Tästähän on ihan yhtä pitkä matka kumpaankin suuntaan.

töyhtötintti: ihan minua harmittaa, että linnut olivat niin kaukana, ei mitään mahdollisuuksia nähdä lähempää tunnistaakseen.

Kirlah kirjoitti...

Francisco y Antomnio: Gracias por los comentarios y la visita en mi blog. Abrazos.

seita kirjoitti...

Varmasti elämys nähdä noin paljon lintuja kerralla. Voin kuvitella äänet ja tunnelman.