keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kurkia kurkia

Etelä-Pohjanmaalla käydessäni käväisin myös Vaasan lähellä olevalla kuuluisalla Söderfjärdenin meteoriittikraatterilla, joka syntyi miljoonia vuosia sitten meteorin törmätessä alueelle. Alue on nykyisin noin viisi kilometriä halkaisijaltaan oleva ympyränmuotoinen peltoaukea, jolla kurjet levähtävät syksyisin matkalla etelään.
Alueella on enimmillään tavattu 7000-8000 lintua, jotka iltaisin lentävät länteen saaristoon yöksi ja aamuisin tulevat takaisin.
Tähtäsimme iltaan noin viiden kuuden aikoihin, jolloin ne lähtevät yöpymään. 
 Olimme kuitenkin ehkä noin viikkoa liian aikaisessa. Ei ollut kuin muutama sata kurkea. Myöhemmin olisi ollut ehkä parempi aika. Tai sitten emme vain osuneet tuon valtavan peltoalueen "kurkisimmalle" kohdalle.

Maanviljelijät eivät tietenkään tykkää, jos linnut sotkevat puimattoman viljan. Siksi joillakin pelloilla kuului säännöllisesti jotain pauketta, selvästi pelotteeksi tarkoitettuja.

kurki

10 kommenttia:

Pirkkoinkeri kirjoitti...

Vain muutama sata :) Semmoinenkin kurkimäärä olisi mukava nähdä.

Kvilttaaja kirjoitti...

Mahtavia kurkikuvia. Tiedätkö mikä on erityisen kivaa harrastajien ottamissa kuvissa verrattuna lintukirjojen kuviin? Sinunkin kuvissasi näkyy ero nuorten ja vanhojen lintujen värityksessä. Lintukirjoissa on vain paraatipukuisia. Olen nähnyt vain 2 kurkea tänä syksynä, joten olen hieman kade noista kuvista.

Vikki kirjoitti...

Voi että, tuo olisi elämys!
Hienot kuvat!

Pelaguu kirjoitti...

Huikean paljon! Jokohan ovat syysmuutto matkallaan?

TainaT kirjoitti...

Kurki on todella upea lintu! Ja noin monta paikalla..huh

marliska kirjoitti...

Olisipa komeaa nähdä tuhatmäärin kurkia yhtäaikaa.

seita kirjoitti...

On varmasti elämys nähdä ja kuulla noin paljon kurkia kerralla.

Kirlah kirjoitti...

Pirkkoinkeri: kyllä minä itse asiassa ihan tyytyväinen olen, sillä pelkäsin, ettei siellä vielä ole kuin muutama. Ne kun eivät liiku täsmälleen samana päivänä kuin jonain muuna vuonna.

Kvilttaaja: Alan itse asiassa yhä enemmän ihmetellä, miksi hyvissäkään lintukirjoissa, ja vieläpä nykyaikana, ei ole poikasia ja nuoria lintuja, aina ei naaraitakaan. Jonkin verran alkaa nuorten lintujen kuvat lisääntyä.

Vikki: Syyskuun puolivälistä lokakuun alkupuolelle on kuulemma paras aika. Tietysti säistä riippuen.

Taina T: Luulin, että niitä voisi kuvata lähempääkin, mutta ei ihmisten pelloille saa mennä. Sitä paitsi eivät ne ole kesyjä kuten Helsingin valkoposkihanhet. Tarkkailivat meitäkin koko ajan.

Marliska: sitähän minäkin vielä odotan tulevaisuudelta.

Seita: kyllä tämä näin alkajaisiksi tyydytti.

Töyhtötintti kirjoitti...

Upeita lentokuvia kurjista!
Täällä Helsingissä en ole vielä nähnyt muuttavia kurkiauroja.
Anu

Kirlah kirjoitti...

Pelaguu: Kuulemma kerääntyvät tänne lepäilemöään välillä muuttomatkallaan. Monet näistä ovat ruotsalaisia, kurjet tulevat Ruotsista ensin tänne ja jatkavat matkaansa saatuaan lisää voimia.

Töyhtötintti: En ole omalla paikkakunnallakaan nähnyt vielä muuttomatkalaisia. On ollut viime päivät niin lämpimiä, että luulevat kai kesän vain jatkuvan.