keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Kyttäilijä

 

Ikkunasta havaitsimme yhtäkkiä, että varpushaukka kyttäili taas pihan lintuja kuusiaidalla. Ennen olin aina iloinen, jos näin haukan, nyt olen alkanut epäillä, onko sittenkään kiva, jos se syö meidän pihan kaikki linnut. Ruokinnalla olevat kun ovat helppoa saalista. Mutta toisaalta, jos ei se söisi meidän lintuja, se söisi niitä jostain muualta. 

Viime aikoina on alkanut näkyä kirjoituksia, että ei pikkulintuja pitäisi ollenkaan ruokkia. Se nimittäin vääristää lintukantoja. Ruokinnalla käyvien populaatiot kasvavat suuremmiksi kuin mitä ne muuten olisivat. Mutta taas toisaalta - ruokinnalla käyvät saavat helposti erilaisia tauteja, mikä pitää lintujen määrän kuitenkin pienehkömä. Ei ne pääse lisääntymään ylenpalttisesti. Ja onhan sitten haukoille ja muillekin petolinnuille enemmän ravintoa. Ja kuka se määrittää, mitä eläintä saa olla minkäkin verran. Ihmisiähän täällä on liikaa, joten ei tahdo olla muille lajeille missään enää vapaata tilaa.

3 kommenttia:

Anne Hagman-Niilola kirjoitti...

Meillä ruokitaan lintuja talvella.Lumen tulosta, lumen sulamiseen asti.

Susanna Hietanen kirjoitti...

Ihana haukkavieras!

Toisaalta ihminen omilla toimillaan vähentää tehokkaasti lintujen pesimis- ja ruokailualueita, joten minusta on ihan reilua kompensoida sitä jotenkin. Kummallista ajattelua, että luonnon hävittäminen ei vaikuttaisi luontoon, mutta pikkulintujen ruokkiminen olisi sen sijaan sitä isoa pahaa 😡. Luin tuota uutisointia myös.

seita kirjoitti...

Komea lintu. Ja ilmeisen älykäs kun on huomannut helpon saalistustavan.