Monet väittävät, että perhosia olisi kovin vähän tänä kesänä. Täällä päin Suomea on ilmeisesti ollut paremmat ilmat kuin monella muulla paikkakunnalla. Olen mielestäni nähnyt kohtuullisen paljon erilaisia. Nyt olen perhosten ylä- ja alapintoja tutkittuani ja itseni kanssa neuvoteltuani päässyt sovintoon erinäisten perhosten nimistä, joten esittelen tänään hopeatäpläsaaliini tältä kesältä. Ensimmäistä kertaa uskaltaudun oikein nimeämään niitä.
Nämä kahden ylimmän kuvan perhoset lentelivät vuorotellen kesäkuussa. Meni minne vain, oli ajatuksissani: "no voi, aina noita samoja vain". Molemmilla on musta piste takasiiven tyvessä. Nämä ylemmät niittyhopeatäpliä, niillä on v-muotoinen kuviointi siiven reunassa.
Ja toinen yhtä helposti tunnistettava: musta piste takasiiven tyvessä, mutta siipien reunakuviointi täytetty kolmio: pursuhopeatäplä.
Kaikkihan nämä oranssiset ovat äkkiseltään samannäköisiä. Mutta tällä ei ole mustaa pistettä. Kooltaankin suhteellisen pieni, yläsiiven reuna puöreähkö ja siipiä reunustaa paksuhko tumma reunus. Angervohopeatäplä.
Tämä puolestaan on äskeisen kanssa melkein samannäköinen. Mutta etusiiven reunus ei pyöreähkö vaan kovera, eikä siiven reunus ole paksu ja tumma. Tämä on ketohopeatäplä. Sitä paitsi tämä on huomattavan isokokoinen, mutta kuka sitä nyt enää koneelta katsoessa muistaa. Ja jos ei ole muita nähnyt, ei tiedä verrata.
Orvokkihopeatäplä. Samannäköinen päältä päin noiden kahden edellisen kanssa, mutta tämäkin on melko suurikokoinen, joten jos muistaa vielä kotona, minkä kokoinen perhonen oli, ei tarvitse enää arvuutella kuin tuon ketohopeatäplän kanssa. Nyt täytyy viimeistään turvautua tutkimaan myös siiven alapinnat. Tämä kuva muuten jo parin vuoden takainen, yksi kuva oli tältä vuodelta, mutta se oli vielä huonompi kuin tämä.
Ja kun yritin kaivella kaikki tämän kesän perhoskuvat, oli siellä tällainenkin, jota minulla ei vielä aiemmilta vuosilta ollutkaan! Suohopeatäplä. Yksi parhaita tuntomerkkejä >< -kuvio etusiiven laidassa. Eikä tästä muuta kuvaa ollutkaan kuin tämä. Samalla kertaa kuvattu kuin se aiempi suokeltaperhonen. Silloin oli koko suonreuna aivan täynnä erilaisia hopeatäpliäkin, mutta luulin, että kaikki ovat niitä, jotka olen kuvannut jo sataan kertaan.
Keisarinviittaa en laita tähän, sillä en ole sitä tänä kesänä nähnyt. Sitä paitsi olen laittanut siitä paljon kuvia muina kesinä.
hopeatäplä
5 kommenttia:
Kauniit perhoskuvat.
Kauniita kuvia ja huikeita tunnistuksia!
Nättejä ovat! Tänään taisi olla eka kunnon perhospäivä meillä.
Kirsti, kiitos.
Susanna: ei minulla mennytkään kuin neljä kesää niiden tutkimisessa ja taas uusien kuvaamisessa ja käännellessä ja väännellessä sekä ala- että yläpintoja tarkastellessa, ennen kuin uskaltauduin julkisesti nimeämään. Ovat ne niin toistensa näköisiä.
Tillariina: Toivottavasti vielä tulee hyviä perhospäiviä lisää. Syyspuolellahan on vielä monia lajeja.
Kolmoskuvassa on hieno sommitelma kukasta ja perhosista.
Lähetä kommentti