perjantai 24. huhtikuuta 2020

Pareittain


 
Eilen oli niin kaunis aurinkoinen päivä, että kiersin muutaman lammen tutkimassa, onko saapunut jo lintuja pesimään. Ekalla lammella oli telkkäpari ja tavipari. Telkät kisailivat keskenään. Ihan tuli mieleeni suomalaiset vanhat elokuvat, joissa rakastunut pari ensin kiehnää toisiaan ja sitten tyttö lähtee juoksemaan muka karkuun. Aivan samoin toimi tämä telkkätyttö. Kuuluu leikkiä vaikeasti saavutettavaa.

 Tavit olivat minulle yllätys, ei tällä lammella aiemmin niitä ole näkynyt, mutta saahan sitä paikkaa vaihtaa. Tavikoiraan vihreä laikku hehkuu tietyssä valossa aivan häikäisevästi.
 Ja tätä en tunnistaisi taviksi, jos ei vihreä siipipeili näkyisi (mikä usein jääkin piiloon) ja jos ei se kulkisi koiraan mukana. Kesällä ilman koirasta on taas vaikeuksia tunnistamisessa, sorsa mikä sorsa.

 Eräällä toisella lammella oli myös telkkäpari. Mutta siellä liikkui myös sinisorsapari sekä haapanapari. Haapananaaraan osaan jo tunnistaa ilman koirastakin.
Niin mahdottoman kaukana vain olivat. Tämänkin lammen ääreen olen tavallisesti päässyt ihan veden viereen, mutta nyt oli taas täältäkin hakattu kaikki puut ja pensaat laajalta alueelta, joten en uskaltautunut kovin lähelle. Olisivat lähteneet lentoon. Haapana ei muutenkaan ole kovin luottavainen lintu.
Kolmannella lammella oli telkkäpari. Neljäs paikka oli kapea kannake Saimaassa. Kolme joutsenta uiskenteli siellä.

telkkä, tavi, haapana,

3 kommenttia:

Susanna Hietanen kirjoitti...

Mahtavia havaintoja - kevät on ihanaa aikaa <3

Anu kirjoitti...

Hienoja kuvia! Kiva kun tavit yllättivät. Itsestäni on aina mukavaa, kun näkeekin jonkin odottamattoman lajin... Hyvää viikonloppua!

seita kirjoitti...

Onpa erikoinen väritys tavilla. En muista koskaan nähneeni tai ainakaan tunnistaneeni. Kaunis lintu.