Onneksi olen alkanut ymmärtää pitää kameraa ulkona käden ulottuvilla. Sain muutaman kuvan. Aika partainen otus.
Ja osoittautui, että lintu on käenpiika. Se onkin jo viikkokaupalla titittänyt pihapuissa, en vain ole millään onnistunut näkemään saati kuvaamaan kyseistä oliota. Se on pienin tikkalintumme. Nyt vain pelkään, että kun se näyttää tulleen pihaan, se on ehkä tiputellut muiden lintujen munat pesästä ja asettunut itse johonkin valmiiseen pesään.
5 kommenttia:
Itse en ole tuollaista kuvannutkaan, vaikka kuvaan aika paljon. Ei vain ole kohdalle osunut...
Olet sinä Kirlah taitava kuvaaja ja minkälaisia löytöjä teetkään melkein joka päivä! :))
Asut ihan näköalapaikalla lintujenkin suhteen.
En ole koskaan nähnyt käenpiikaa.
S.Willberg: älä välitä. En itsekään ole ikinä ennen nähnyt. Tosin olen vasta pari vuotta aktiivisesti lintuja seurannutkaan :)
Rosina: Minähän teen vieläkin löytöjä harva se päivä. Moni eläin, joka muille on jokapäiväistä kamaa, on minulle suuri ja uusi ilonaihe.
Jotain "hyötyä" siis siitäkin, että vasta vanhana on alkanut uuden harrastuksen.
Käenpiika on saanut nimensä siitä että sen pesä joutuu käen muninnan kohteeksi, ei siitä että se munisi muiden pesiin. Sen tekee käki.
Kirjosieppo usein asettuu valmiiseen tiaisen pesään, tekee omansa siihen päälle. Lisää pesäpönttöjä että on kaikilla valinnanvaraa!
Minulla on ulkorapulla yksi kiinnittämätön pönttö ja liikenteestä päätellen sinitiainen on saattanut tehdä jo siihen pesän. Täytynee vain nostaa se jonkun jalustan päälle että naapurin kissa ei pääse liian helposti apajille :)
Päpä:
Selvennykseksi, mikäli olen kirjoittanut epäselvästi:
Käenpiika on tikkalintu ja kolopesijä. Usein se saattaa vallata esim. tiaisen tai siepon pesän, heittää niiden valmiit munat pois ja asettuu itse asumaan pesään.
Käki taasen munii salakavalasti jonkun toisen pesään niin, että heittää yhden munan pois ja laittaa yhden omansa tilalle. Itse se ei sen jälkeen laita tikkua ristiin hautomisen eteen, vaan antaa toisten lajien hautoa käenmunaakin.
Kun käenpoikanen sitten kuoriutuu ennen muiden lintujen poikasia, se työntää kuoriutumattomat munat pois ja kasvaa yksin aikuiseksi esim. peipon tai pajulinnun hoivaamana.
En osaa sanoa käenpiika-nimityksen alkuperästä mitään, mutta käen saattaa olla vaikea munia pönttöön. Helpompi sen on munia sellaisen linnun pesään, joka on avonaisena ryteikössä tai puussa.
Lähetä kommentti