keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Voi kurjuus

Voi ei, viherpeippojen sairastelut jatkuvat. Taas oli sireenipensaassa sairas tipunen. Ei juuri muun maailman menosta piitannut.

viherpeippo

8 kommenttia:

Tiina Puttonen kirjoitti...

Mistä päättelit sen olevan sairas?

Anu kirjoitti...

Jos on sairas/sairaita lintuja, kannattaa ruokintalaitteet tyhjentää ja desinfioida, koska sairaus tarttuu linnusta toiseen ulosteiden välityksellä:
http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml#salmonella

Minulla ei ole vielä koskaan ollut ruokinnalla sairaita lintuja, mutta joka vuosi jännitän, että tuleeko niitä…

Tsemppiä!

Vikki kirjoitti...

No, voi kurjuus tosiaan!
Toivottavasti loppuisivat tähän tapaukseen!

Kirlah kirjoitti...

Tiina: siitä, että se on sairas :)

Jos lintu vain köhjöttää paikallaan, siivet vähän lurpallaan, silmät puoliummessa ja vähän pörröisenä eikä lähde karkuun, kun sitä lähestyy, se on sairas.

Töyhtötintti: juu, yritetty on putsata välillä tippuneita siemeniä. Joskus mietin, onko lintujen ruokkiminen peräti paha asia, onko lopputulos +/-0, jos ruokkiminen aiheuttaa vain tauteja varotoimista huolimatta.

Vikki: ei auta kuin toivoa. täytyy pitää silmällä.

Tiina Puttonen kirjoitti...

No kuka niitä pystyy diagnosoimaan onko sairaus tarttuvaa vai ei? Ja eikö luonto sairaat elukat korjaa muutenkin, mitä noita jännittämään?

Anu kirjoitti...

Tiina Puttonen hei!
Pikkulinnun sairaus on tarttuvaa, jos näet useamman kuin yhden sairastuneen. Ja, yleensä aina pikkulintujen sairaudet ovat tarttuvia. Sairailla linnuilla on joko salmonella tai sitten loissairaus – ja ne molemmat ovat tarttuvia. Suomessa esimerkiksi viherpeippojen kanta romahti täydellisesti, koska viherpeipot saivat ruokintapaikoilta loisen, joka tarttui koko Suomen viherpeippo-populaatioon. Viime vuosina viherpeippokanta on alkanut jälleen elpyä.

Jos kuolleet pikkulinnut jättää muille eläimille syötäväksi, salmonella (joka on todennäköinen syy linnun kuolemaan) tarttuu niihinkin ja leviää. Lintuun ei saa koskea paljain käsin. Lintu tulee haudata syvälle maahan, jotta mikään eläin ei sitä ota. Ruokintalaitteet täytyy desinfioida hyvin. Tietoa:

http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml#salmonella

Anu

Anu kirjoitti...

Kirlah,
kyllä kannattaa talvella ruokkia pikkulintuja, vaikka joitakin lintuja voi sairastuakin. Pikkulinnut ei selviäisi talvesta ilman ruokintoja.

Ei voi tietää, mistä sairastumiset johtuvat.

Voi kun ne sairastumiset siellä pian loppuisivat! Kerro täällä blogissasi, miten tilanne etenee. Tsemppiä sinulle valtavan paljon!

Anu

Tiina Puttonen kirjoitti...

Ok, tämähän selvensi. Ei vaan ole koskaan tullut mieleenkään, että joku näkemäni lintu (tai muukaan eläin, pl. kotieläimet) voisi olla sairas. En siis ole lintuharrastaja, kuten tästä voitaneenkin päätellä.

Sen verran toki jopa minä älyän, etten menisi koskemaan kuolleisiin paljain käsin. Enkä paljon eläviinkään.