keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Lapissa nähtyjä 3

Vielä löytyi lintukuvia Lapin-matkalta. Menomatkalla Limingassa ihailtiin mustapyrstökuireja, siellä ruovikossa ääntelivät toisilleen.


Muistaakseni Kempeleellä hotellin vieressä oli lintutorni, jonka lähellä kuovi huusi kaiken yötä ja lenteli tornin lähellä, vaikkei ihmisiä näkynyt mailla halmeilla. Olikohan poikasille sattunut jotain tai jokin muu hätä.
Jossain Muhoksen tienoilla turkinkyyhkyjä katuvaloilla. Ihan etelämaiden tunnelma, kun turkinkyyhkyn näkee.


Paluumatkalla jossain Kalajoen tienoilla oli pelloilla valtavat määrät "luppokurkia", eli nuoria kurkia, jotka eivät vielä pesi. Samoilla seuduilla oli suuret joukot myös kuoveja ja töyhtöhyyppiä.


Pikkulokki on osannut vältellä minua. Tämäkin on melkein elis, en ole ennen näinkään hyvää kuvaa saanut. Puhumattakaan, että läheltä olisin nähnyt.


Muhoksen ja Kalajoen tietämillä jossain lyhytvarvaskiurua etsittäessä (jonka löysivät, mutta minä en nähnyt, sillä olin jo tympääntynyt etsimään, kun etsiminen vain jatkui ja jatkui toista tuntia!!) heinikon taakse lehahti tukkakoskelonaaras. Jonkin ajan kuluttua se lähti taapertamaan pystyssä takavasemmalta tuon hiekkaisen kohdan yli, mutta myöhästyin kuvaamisessa, ehdin räpsäistä vasta, kun se oli laskeutumassa taas veteen.


Lapissa kuului melkein paikassa kuin paikassa järripeipon ryystävää laulua. Mutta kuvaa ei meinannut saada muualla kuin ruokinnalla. Onnistuin kuitenkin viimein kuvaamaan sen myös ehta aidossa ympäristössä.


Jokapaikan lintuja olivat myös keltavästäräkit ja tavalliset västäräkit.


Keräkurmitsan etsimiseenkin käytettiin kohtuullisen paljon aikaa. Mutta kun ei lähelle voinut mennä häiritsemään, en meinannut sitä edes nähdä. Vain tämä yksi kuva tallentui kameralle, muissa kuvissa on pelkkää kukkanummea. Hyvä suojaväri.


Tänä vuonna tuntuu olevan pajusirkkujakin runsaasti.


Auton ikkunasta joku havaitsi yhtäkkiä suopöllön. Enhän minä nyt tätäkään olisi yksin löytänyt.


Tyllilläkin on tosi hyvä suojaväri. Keräkurmitsan tavoin sekin sopii hyvin ympäröivään luontoon.

Minulta jäi laiskuuteni takia näkemättä kiirunakin ja muutama muu, joka kuuluisi Lapissa nähdä. Monista yritin kuvia, kuten mustakurkku-uikuista tai kaakkurista. Mutta yllästys yllätys: ulkoiset olosuhteet estävät aina kohtuullisten kuvien saamista. Mutta ihan tyytyväinen olen. Vaikka en olisi matkalla nähnyt yhtään lintua, olisin silti ollut tyytyväinen: tunturikoivut, maisemat, suoluonto, kasvit ja erilaiset elämykset ovat aina matkan arvoisia.

keltavästäräkki, järripeippo, tylli, keräkurmitsa, pikkulokki, tukkakoskelo, suopöllö, pajusirkku, kurki, kuovi, mustapyrstökuiri, turkinkyyhky

Matkoilla näkee aina jotain erikoista. Joku itävaltalainen oli lähtenyt reissuun traktorilla.

3 kommenttia:

Susanna Hietanen kirjoitti...

On ollut varmasti mahdottoman upea reissu, kiitos kuvista!

Kirlah kirjoitti...

Susanna, matka oli upea ja mielenkiintoinen. Ainut haittapuoli on Lapin pitkät välimatkat, puuduttavaa autossa istumista.

seita kirjoitti...

Onpa sattunut paljon lintuja matkasi varrelle. Kurkiparvi on kyllä hieno löytö.
Olen nähnyt myös tuon traktori-asuntovaunuyhdistelmän liikkeellä jossain Kuusamon seudulla.