maanantai 27. kesäkuuta 2022

Lintuja Lapista 1

Ennen juhannusta kävin Lapissa Skaftung Naturen järjestämällä linturetkellä.  Opastetulla matkalla pääsee näkemään sellaisiakin lajeja, joita ei välttämättä ole tiennyt olevaksikaan. Tänään valkkasin kuvista itselleni elikset eli eka kertaa kuvaamani. Lapin uunilintukin tuli kuvatuksi, on kuulemma harvinainen laji.

 

Lapintiainen ruokaili jonkin kahvilan ruokinnalla viherpeipon kanssa. 


Mustalintua olen toivonut näkeväni vuosikausia. Nyt näin, mutta niin tosi kaukaa. Linnut olivat aina kovin isoissa porukoissa ja tosi kaukana, vain pieninä pisteinä. Tässä oli kaksi yksilöä ihan rannan tuntumassa kerrankin, ja ilmankos, sillä lähelle ei päässyt vetisen suon takia. Ei muuta kuin uutta ja parempaa kertaa toivomaan!


Jo heti retken alussa Evijärvellä mustatiira. Kovan vesisateen takia ei voinut kuvailla kauaa, sillä kamera ei oikein tykännyt sateesta.
Taitaa piekanakin olla minulle eka kertaa nähty. Mutta kovin repaleinen yksilö sattui kuvaan.


Mustalinnun ohella pilkkasiipi oli toinen kauan haaveilemani. Siellä täällä niitä kellui mustina pisteinä. Ei tämän lähempänä ollut mikään. Joitain kuvia rutkasti suurentamalla erottuu peräti pilkkasiiven valkoinen silmäkin. En oikein tiedä, voiko tätä edes eliksenäkään pitää.


Koskaan ennen ei Lapin-matkoilla ole osunut riekkokaan kohdalle. Nytkin meinasi jäädä näkemättä, sillä erikseen etsittäessäkin tuli vesiperä. Mutta auton ikkunasta joku havaitsi yhtäkkiä linnun. Ja kiireesti kuvaamaan.
Tunturikihua en ole osannut edes odottaa, mutta yllättäen se lensi ylitsemme.


Eliksenä voisin pitää myös kiurua. Olenhan sitä nähnyt vaikka kuinka, mutta eka kertaa muualla kuin ilmassa, ja taisi olla kuvanakin eka kerta.

Kymmenen päivän aikana porukka näki yhteensä noin 140 eri lintulajia. Mutta kovin vähäisiä ovat yksilömäärät ja pitkiä matkoja saa kulkea ilman linnun lintua. Spontaanisti nähtyjä siellä täällä olivat sinirinnat ja pajusirkut, tai järripeipot tuntuivat ryystävän vähän väliä pusikoissa.

Lapinuunilintu, lapintiainen, mustalintu, pilkkasiipi, tunturikihu, piekana, riekko, mustatiira, kiuru

Ei kommentteja: