tiistai 23. kesäkuuta 2015

Mittariperhosia

Eilen oli niin kuuma ja aurinkoinen päivä, että menin eräälle metsittyvälle niitylle, missä olen tavallisesti nähnyt paljon päiväperhosia. Perhosia lenteli tosi paljon, mutta taitaa olla juuri perhoslajien vaihtumisaika, sillä ei ollut montaakaan päiväperhosta, joita nimenomaan lähdin etsimään. Mittareita oli paljon, yllä ruskokaarimittari.
 Nyt onnistuin näkemään sentään myös mansikkakirjosiiven. Se vielä puuttui minulta päiväperhoskokoelmasta.
 Tätä otosta luulin täydellisen epäonnistuneeksi. Vasta koneelta näin, että nuo punaiset viivat eivät olekaan suolaheinän korsia vaan kuuluvat perhoseen. Olen määrittänyt sen keltasuolaheinämittariksi. Vähän epäilytti, sillä kirjan mukaan perhonen lentää öisin. Toisaalta, kun kuljin heinikossa, pitihän sen lentää pois alta.
 Viirulehtimittareita lenteli vaikka kuinka paljon.
 Tässä "nurjalta" puolelta.

 Juuri tätä kirjoittaessani huomasin ikkunassa lepäämässä tällaisen perhosen. Harmahtavan kirjavia on olemassa vaikka kuinka paljon, tämä voisi olla rengasharmomittari - sellaiseksi luulen.
Reunustäplämittarin näkee joka kesä. Ihmeesti valokuva tulee aina violettiseksi, vaikka perhonen luonnossa näyttää vain yleisesti tummareunaiselta.
Ajattelin, että kyllähän tämän määrittää helpostikin, mutta voi ihme, monia samantyyppisiä ovat kirjan sivut väärällään. Määritin horsmamittariksi.
 Sitten loppui hermot tämän kohdalla. Mutta jokinhan sekin on.

Pitäisiköhän minun hommata makrokuvausputki. En ainakaan teleputkella saa koskaan selviä kuvia. Toisaalta, makroputkella on kuvattava ihan perhosen niskassa kiinni. Sillä ei ehkä saisi tämänkään vertaisia kuvia.

ruskokaarimittari, mansikkakirjosiipi, keltasuolaheinämittari, viirulehtimittari, reunustäplämittari

3 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Ihania kuvia! Perhosia on tosi paljon erilaisia. Niitä voisi kerätä kuvaamalla, tekisi sellaisen "perhoskasvion" =D.

MaaritKoo kirjoitti...

Vakuuttava sarja perhosia.

Kirlah kirjoitti...

Katinka: Minulle on tullutkin hinku saada kuvatuksi kaikki päiväperhoset. Suututtaa, kun auroraperhosta olen metsästänyt jo kolme kesää ihan turhaan. Pihassa se lentelee, mutta ei koskaan pysähdy.

Näitten mittareiden ja yökkösten yms. kanssa en ota stressiä, niitä on niin tuhottomasti. Kuvaan, jos sattuvat nenän eteen, mutta en ala juosta perässä.

Marliska: kunpa vain pysyisivät paremmin paikallaan ;)